Fris Webdesign Logo Doorzichtig SVG

Voordelen van factureren van auteursrechten in België

creativeshelter

Inhoudstabel

België, met zijn rijke culturele erfgoed en bloeiende artistieke gemeenschap, biedt creatieve freelancers een unieke kans. Als je als creatieve freelancer in België werkt, kun je profiteren van de mogelijkheid om je inkomsten uit auteursrechten te factureren. Maar wat zijn de voordelen hiervan en hoe pak je dit aan?

Wat zijn auteursrechten? Auteursrechten zijn de exclusieve rechten die aan de maker van een werk van letterkunde, kunst of wetenschap toekomen. Deze rechten geven de maker het exclusieve recht om het werk te verveelvoudigen, openbaar te maken en uit te voeren. Het is een erkenning van de creativiteit en het harde werk dat in een project is gestoken.

Hoe factureer je auteursrechten? Om optimaal te profiteren van de voordelen van auteursrechten, is het essentieel om je inkomsten uit deze rechten correct te factureren. Een factuur voor auteursrechten moet specifieke informatie bevatten zoals:

 • De naam en het adres van de opdrachtgever
 • De naam en het adres van de maker
 • De titel en de aard van het werk
 • De datum van de factuur
 • De prijs van het werk
 • De vermelding “auteursrecht”

Voordelen van het factureren van auteursrechten:

 1. Fiscale voordelen: In België worden auteursrechten in de personenbelasting belast tegen een gunstig tarief. In 2023 bedraagt dit tarief slechts 15%, wat aanzienlijk lager is dan het standaardtarief voor beroepsinkomsten van 25%.
 2. Flexibiliteit: Auteursrechten kunnen ook worden gefactureerd voor werken die nog niet zijn voltooid. Dit biedt creatieve freelancers die in opdracht werken meer flexibiliteit.
 3. Bescherming van intellectuele eigendom: Door een factuur op te stellen voor het gebruik van hun werk, hebben kunstenaars een juridisch document dat hun rechten beschermt en hen een betere bescherming biedt tegen inbreuken op hun werk.

Creative Shelter: Jouw partner in auteursrechten CreativeShelter.be is een platform dat speciaal is ontworpen om creatievelingen te ondersteunen bij het factureren van hun auteursrechten. Het biedt een factuurgenerator waarmee je eenvoudig en correct een factuur voor auteursrechten kunt opstellen. Bovendien staat het team van Creative Shelter klaar om ondersteuning en advies te bieden, vooral bij vragen van de fiscus.

Conclusie Voor creatieve freelancers in België biedt het factureren van auteursrechten een uitstekende kans om hun inkomsten te optimaliseren, hun intellectuele eigendom te beschermen en te profiteren van fiscale voordelen. Met platforms zoals CreativeShelter.be wordt het proces gestroomlijnd en efficiënt gemaakt.

Tips voor het factureren van auteursrechten:

 • Zorg ervoor dat je de juiste informatie op je factuur vermeldt.
 • Leg de afspraken over auteursrechten duidelijk vast met je opdrachtgever.
 • Bewaar je facturen en andere relevante documenten zorgvuldig voor eventuele verificatie door de fiscus.

Voor meer gedetailleerde informatie en ondersteuning bij het factureren van auteursrechten, bezoek de website van Creative Shelter.

Geschreven door: