Fris Webdesign Logo Doorzichtig SVG

Altijd Lokaal Blijven: Handige SEO Checklist voor Bedrijven

Local SEO

Inhoudstabel

Inleiding tot Local SEO

Als u een lokaal bedrijf heeft, is een sterke online aanwezigheid cruciaal om potentiële klanten te bereiken. Dit is waar Local SEO – of Lokale Zoekmachine Optimalisatie – in het spel komt.

Wat is Local SEO

Local SEO verwijst naar de reeks technieken en strategieën die bedrijven gebruiken om zichtbaarheid te krijgen in lokale zoekresultaten op Google en andere zoekmachines. Deze strategieën kunnen variëren van het optimaliseren van uw Google Mijn Bedrijf-profiel tot het bouwen van lokale links en het implementeren van lokale trefwoorden in uw website-inhoud.

Local SEO verschilt van traditionele SEO doordat het gericht is op het verbeteren van de online zichtbaarheid in specifieke geografische gebieden, in plaats van op nationaal of internationaal niveau. Hierbij kunt u denken aan zoekopdrachten met specifieke locatiegebonden termen, zoals “fietsenwinkel in Antwerpen” of “tandarts in Brussel”. Voor meer informatie over lokale SEO-strategieën kunt u ons artikel over lokale seo strategie raadplegen.

Waarom is Local SEO belangrijk voor bedrijven

Local SEO is van cruciaal belang voor lokale bedrijven omdat het hen helpt om op te vallen in lokale zoekresultaten, waardoor ze meer verkeer, leads en verkoop kunnen genereren.

Een goed geoptimaliseerde lokale SEO-strategie kan uw bedrijf helpen om:

 • Hoger te ranken in lokale zoekresultaten
 • Meer organisch verkeer naar uw website te trekken
 • De zichtbaarheid en bekendheid van uw merk te vergroten
 • Meer voetverkeer naar uw fysieke locatie te leiden

Bovendien kan Local SEO ook helpen om uw bedrijf te onderscheiden van de concurrentie. Door uw website en online inhoud te optimaliseren voor lokale zoekopdrachten, kunt u ervoor zorgen dat uw bedrijf prominent aanwezig is wanneer lokale klanten op zoek zijn naar de producten of diensten die u aanbiedt. Voor meer informatie over hoe Local SEO kleine bedrijven kan helpen, kunt u ons artikel over local seo voor kleine bedrijven bezoeken.

Het is dus duidelijk dat Local SEO een essentiële rol speelt in het online succes van uw bedrijf. Om u te helpen de basisprincipes van Local SEO te begrijpen en te implementeren, hebben we deze handige local seo checklist samengesteld. Volg deze checklist om ervoor te zorgen dat uw bedrijf goed gepositioneerd is om te profiteren van de voordelen van Local SEO.

Uw lokale SEO checklist

In het kader van het verbeteren van uw online zichtbaarheid en het aantrekken van meer klanten, is het essentieel om een doeltreffende lokale SEO checklist op te stellen. Deze checklist omvat het optimaliseren van uw Google Mijn Bedrijf, het gebruik van lokale zoekwoorden en het optimaliseren voor mobiele apparaten.

Google Mijn Bedrijf optimaliseren

Google Mijn Bedrijf is een gratis tool die bedrijven helpt om hun online aanwezigheid te beheren op Google, inclusief Zoeken en Maps. Door uw bedrijfsinformatie te verifiëren en up-to-date te houden, kunt u zowel de lokale zichtbaarheid van uw bedrijf verbeteren als de interactie met uw klanten verhogen.

Om uw Google Mijn Bedrijf te optimaliseren, zorg ervoor dat u nauwkeurige en volledige informatie verstrekt, inclusief uw bedrijfsnaam, adres, telefoonnummer, website, openingstijden en beschrijving. Voeg ook relevante foto’s toe om uw bedrijf te laten opvallen. Voor meer informatie over Google Mijn Bedrijf en andere lokale SEO-strategieën, raadpleeg onze gids over lokale seo strategie.

Lokale zoekwoorden gebruiken

Zoekwoorden zijn cruciaal voor uw lokale SEO-inspanningen. Door relevante lokale zoekwoorden in uw websitecontent, meta-tags en alt-tags op te nemen, kunt u uw zichtbaarheid in de zoekresultaten van Google verbeteren.

Begin met het identificeren van zoekwoorden die relevant zijn voor uw bedrijf en die uw potentiële klanten waarschijnlijk zullen gebruiken. Vergeet niet om locatiespecifieke termen te gebruiken, zoals uw stad, provincie of regio. U kunt tools zoals Google Keyword Planner gebruiken om u te helpen bij het vinden van relevante lokale zoekwoorden.

Optimaliseren voor mobiele apparaten

Met de toename van mobiel zoeken, is het essentieel om uw website te optimaliseren voor mobiele apparaten. Een mobielvriendelijke website biedt een betere gebruikerservaring, wat kan leiden tot een hogere betrokkenheid en conversies.

Zorg ervoor dat uw website snel laadt, eenvoudig te navigeren is en goed weergegeven wordt op verschillende schermformaten. Houd er ook rekening mee dat Google een mobiel-eerst indexering gebruikt, wat betekent dat de mobiele versie van uw website prioriteit heeft in de zoekresultaten.

Het implementeren van deze lokale SEO-tactieken kan aanzienlijk bijdragen aan het verbeteren van uw online zichtbaarheid en het aantrekken van meer lokale klanten. Voor meer gedetailleerde informatie over lokale SEO, bekijk onze uitgebreide gids over local seo voor kleine bedrijven.

Online beoordelingen en recensies

Online beoordelingen en recensies zijn een cruciaal onderdeel van de local seo checklist. Ze kunnen een enorme impact hebben op de manier waarop potentiële klanten uw bedrijf zien en of ze ervoor kiezen om met u in zee te gaan.

Het belang van online beoordelingen

Online beoordelingen spelen een cruciale rol bij het opbouwen van de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van uw bedrijf. Volgens onderzoek vertrouwt 88% van de consumenten online beoordelingen evenveel als persoonlijke aanbevelingen. Bovendien kunnen positieve beoordelingen uw bedrijf helpen om hoger te scoren in de lokale zoekresultaten. Lees meer over de invloed van beoordelingen op de lokale seo ranking factoren.

Het is dus belangrijk om actief te streven naar positieve beoordelingen van uw klanten. Dit kan door een uitstekende klantenservice te bieden, kwaliteitsproducten te leveren en uw klanten aan te moedigen om hun ervaringen te delen.

Hoe om te gaan met negatieve beoordelingen

Het is onvermijdelijk dat uw bedrijf af en toe negatieve beoordelingen ontvangt. Het is belangrijk om te weten hoe u op deze beoordelingen moet reageren om uw reputatie te beschermen en eventuele schade te beperken.

Ten eerste, reageer altijd op negatieve beoordelingen op een professionele en beleefde manier. Erken de klacht van de klant en bied een oplossing aan. Dit kan een verontschuldiging zijn, een terugbetaling of een andere passende actie.

Ten tweede, neem negatieve beoordelingen als een kans om te leren en te verbeteren. Ze kunnen wijzen op gebieden waar uw bedrijf kan verbeteren.

Ten derde, moedig tevreden klanten aan om beoordelingen achter te laten. Een grotere hoeveelheid positieve beoordelingen kan de impact van een paar negatieve beoordelingen verminderen.

Kortom, online beoordelingen en recensies zijn een essentieel onderdeel van uw lokale SEO strategie. Door aandacht te besteden aan deze elementen, kunt u de zichtbaarheid van uw bedrijf in lokale zoekresultaten verbeteren, de geloofwaardigheid van uw bedrijf versterken en uiteindelijk meer klanten aantrekken. Voor meer informatie over lokale SEO, bekijk onze gids over local seo voor kleine bedrijven.

Lokale linkbuilding

Een essentieel onderdeel van uw lokale SEO checklist is linkbuilding. In dit gedeelte bespreken we wat lokale linkbuilding is en hoe u lokale links kunt opbouwen.

Wat is lokale linkbuilding

Lokale linkbuilding is het proces van het verkrijgen van backlinks van lokale websites naar uw eigen website. Deze backlinks kunnen uw lokale SEO sterk verbeteren omdat ze aan zoekmachines signaleren dat uw bedrijf relevant is in uw lokale gebied. Het kan uw bedrijf helpen om hoger te scoren in lokale zoekresultaten, wat vooral belangrijk is voor kleine en opstartende bedrijven die lokale klanten willen aantrekken. Voor meer informatie over lokale SEO-strategieën, kunt u ons artikel over lokale seo strategie raadplegen.

Hoe u lokale links kunt opbouwen

Het opbouwen van lokale links kan op verschillende manieren worden gedaan. Hier zijn een paar strategieën:

 1. Partnerschappen met lokale bedrijven: Werk samen met andere lokale bedrijven om wederzijdse backlinks te creëren. Dit kan een effectieve manier zijn om uw lokale SEO te verbeteren.
 2. Sponsoring van lokale evenementen: Door lokale evenementen te sponsoren, kunt u vaak een backlink krijgen op de website van het evenement.
 3. Lokale vermeldingen: Zorg ervoor dat uw bedrijf wordt vermeld in lokale bedrijvengidsen, kamer van koophandel websites, en andere lokale bronnen. Deze vermeldingen kunnen een waardevolle bron van lokale backlinks zijn.
 4. Gastbloggen: Overweeg om gastblogs te schrijven voor lokale websites of blogs. Dit kan niet alleen backlinks genereren, maar ook uw merkbekendheid vergroten.
 5. Persberichten: Als uw bedrijf nieuws heeft dat interessant kan zijn voor lokale media, overweeg dan om een persbericht te versturen. Dit kan leiden tot vermeldingen en links van lokale nieuwswebsites.

Het opbouwen van lokale links kan tijdrovend zijn, maar de voordelen voor uw lokale SEO zijn het waard. Voor meer informatie over lokale SEO voor kleine bedrijven, bekijk ons artikel over local seo voor kleine bedrijven.

Social Media en Local SEO

Social media speelt een onmisbare rol in een effectieve local SEO strategie. Het gebruik van diverse sociale media platforms kan uw zichtbaarheid lokaal vergroten, interactie bevorderen en de relatie met uw klanten versterken.

Het belang van social media voor Local SEO

Het gebruik van social media kan uw online aanwezigheid aanzienlijk versterken en bijdragen aan uw lokale SEO-inspanningen. Met social media kunt u uw doelgroep op een persoonlijkere manier bereiken, uw merk promoten en tegelijkertijd uw lokale zichtbaarheid vergroten.

Een actieve aanwezigheid op social media kan ook leiden tot meer websitebezoeken, wat een positieve invloed kan hebben op uw lokale SEO. Het kan ook helpen bij het opbouwen van uw online reputatie, wat een belangrijke factor is voor lokale zoekrangschikkingen. Bekijk voor meer informatie over lokale SEO-rankingfactoren onze artikel over lokale seo ranking factoren.

Daarnaast kan social media nuttig zijn voor het verzamelen van klantbeoordelingen, wat ook een belangrijk aspect is van lokale SEO. Positieve beoordelingen kunnen uw geloofwaardigheid verhogen en nieuwe klanten aantrekken.

Praktische tips voor gebruik van social media

Het effectief gebruiken van social media voor lokale SEO vereist een strategische aanpak. Hier zijn enkele nuttige tips:

 1. Kies de juiste platforms: Niet elk social media platform is geschikt voor elk bedrijf. Kies platforms die het meest relevant zijn voor uw doelgroep.
 2. Wees consistent: Het is belangrijk om regelmatig te posten om uw aanwezigheid op te bouwen en uw publiek betrokken te houden.
 3. Gebruik lokale zoekwoorden: Door lokale zoekwoorden in uw posts en profielinformatie op te nemen, kunt u uw lokale zichtbaarheid vergroten.
 4. Moedig interactie aan: Stimuleer uw volgers om te reageren, uw posts te delen en reviews achter te laten.
 5. Gebruik locatiegebaseerde hashtags: Deze kunnen u helpen om een lokaal publiek te bereiken en uw zichtbaarheid binnen uw gemeenschap te vergroten.

Door social media op de juiste manier te gebruiken als onderdeel van uw local SEO checklist, kunt u uw lokale zichtbaarheid verhogen, uw merkbekendheid vergroten en waardevolle relaties opbouwen met uw klanten. Voor meer tips over lokale SEO-strategieën, bekijk ons artikel over lokale seo strategie.

Schema Markup en Local SEO

In de context van Local SEO, is het belangrijk om aandacht te besteden aan Schema Markup. Het is een van de krachtige tools in uw local seo checklist die kan bijdragen aan betere zichtbaarheid in lokale zoekopdrachten.

Wat is Schema Markup

Schema Markup, ook bekend als Schema.org, is een vorm van microdata die u aan de HTML van uw website kunt toevoegen om zoekmachines meer informatieve resultaten voor gebruikers te laten creëren. In eenvoudige bewoordingen, het helpt zoekmachines om de inhoud van uw pagina’s beter te begrijpen en te interpreteren.

Het gebruik van Schema Markup kan uw website voorzien van rijkere zoekresultaten, waaronder beoordelingen, afbeeldingen en openingstijden. Dit kan uw website meer opvallen in zoekresultaten, wat kan leiden tot hogere klikfrequenties en meer websiteverkeer.

Hoe Schema Markup uw lokale SEO kan verbeteren

Het gebruik van Schema Markup kan bijdragen aan het verbeteren van uw lokale SEO op verschillende manieren. Hier zijn enkele manieren waarop het kan helpen:

Verbeterde zichtbaarheid in zoekresultaten – Door relevante en gedetailleerde informatie te geven over uw bedrijf, zoals locatie, openingstijden en contactgegevens, kan Schema Markup helpen om uw zichtbaarheid in lokale zoekresultaten te verbeteren.

Betere klikfrequenties – Met rijke zoekresultaten kunt u zich onderscheiden van de concurrentie en de aandacht van gebruikers trekken, wat kan resulteren in hogere klikfrequenties.

Meer websiteverkeer – Door de zichtbaarheid en klikfrequenties te verhogen, kan Schema Markup ook bijdragen aan een toename van het websiteverkeer.

Verhoogde conversies – Met meer verkeer en betere zichtbaarheid, heeft u meer kans om conversies en omzet te verhogen.

Voor meer informatie over hoe u Schema Markup kunt implementeren voor uw lokale SEO, bekijk onze gids op lokale seo strategie..

Implementatie van Schema Markup kan technisch zijn. Daarom kan het nuttig zijn om professionele local seo services te overwegen om ervoor te zorgen dat het correct wordt gedaan. Uw inspanningen zullen de moeite waard zijn wanneer u de voordelen van verbeterde lokale zoekresultaten begint te zien.

Het meten van uw Local SEO succes

Na het implementeren van de stappen in uw local SEO checklist, is het belangrijk om de effectiviteit van uw inspanningen te meten. Dit stelt u in staat om te zien wat werkt en wat niet, en om uw strategie dienovereenkomstig aan te passen.

Nuttige SEO meetinstrumenten

Er zijn diverse hulpmiddelen beschikbaar om uw Local SEO-succes te meten. Enkele van de meest nuttige omvatten:

 • Analysetools voor zoekmachines: Deze tools bieden inzicht in hoe uw website presteert in de zoekresultaten van zoekmachines. Ze kunnen u bijvoorbeeld laten zien welke zoekwoorden het meeste verkeer naar uw site drijven en hoe uw site presteert ten opzichte van uw concurrenten.
 • Conversietools: Deze tools meten hoeveel van uw websitebezoekers een gewenste actie uitvoeren, zoals het invullen van een contactformulier of het doen van een aankoop. Dit kan u helpen begrijpen welke aspecten van uw site het meest effectief zijn in het aantrekken en converteren van klanten.
 • Ranking checkers: Deze tools laten zien waar uw website in de zoekresultaten verschijnt voor specifieke zoekwoorden. Dit kan u helpen begrijpen hoe uw SEO-inspanningen uw zichtbaarheid in de zoekresultaten beïnvloeden.

Het belang van het bijhouden van uw voortgang

Het bijhouden van uw voortgang is een essentieel onderdeel van het meten van uw Local SEO-succes. Door regelmatig te controleren hoe uw website presteert, kunt u problemen vroegtijdig opsporen en aanpakken, en kunt u uw strategie bijsturen op basis van wat werkt.

Bovendien kan het bijhouden van uw voortgang u helpen begrijpen welke aspecten van uw Local SEO-strategie het meest bijdragen aan uw succes. Dit kan u helpen uw inspanningen te richten op die gebieden die de grootste impact hebben op uw rangschikking in de zoekresultaten en uw zichtbaarheid bij lokale klanten.

Het meten van uw Local SEO-succes is een voortdurend proces. Door uw prestaties nauwlettend in de gaten te houden en uw strategie dienovereenkomstig aan te passen, kunt u ervoor zorgen dat u voortdurend vooruitgang boekt in het verbeteren van uw zichtbaarheid bij lokale zoekopdrachten. Bekijk onze gids over local seo ranking factoren voor meer tips over hoe u uw lokale SEO-strategie kunt verbeteren.

Geschreven door: